Actief & Sport
In en om Zoutelande zijn er veel verschillende activiteiten te ondernemen. Van behoorlijk inspannend tot juist ontspannend; voor ieder wat wils!
Fietsen
Er zijn veel fiets-en wandelroutes uitgezet in Zeeland. U kunt lokale fietsgidsen en fietskaarten verkrijgen bij lokale winkels of online bestellen via een reisboekenwinkel. Hieronder enkele tips voor fietsroutes in de buurt:
Walcheren
Walcheren ontleent zich eraan om mooie fietstochten te maken, het beschikt immers over ruim 140 km aan fietspaden over de hoge duinen, slingerende dijken, beboste landgoederen en bloemrijke buitenplaatsen!
Rond het Veerse Meer is een fietsroute van bijna 60 kilometer die bijna geheel parallel aan het water ligt. Het Veerse Meer is een populaire bestemming bij watersporters. Onderweg zie je de zeilboten, kano’s en motorboten aan je voorbij varen. Maak een tussenstop in historische stad Veere. De Grote Kerk zie je al van ver liggen. In de zomerperiode kun je ook gebruik maken van twee toeristische veerdiensten: Veere – Kamperland en Kortgene – Wolphaartsdijk. Bekijk hier de Rond het Veerse Meer route!
De Bunkerroute is ruim 66 kilometer en laat je de stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog zien. De kust van Walcheren werd door de bezetter extra versterkt met een linie van bunkers, tankgrachten en versperringen. In totaal kun je nog zo’n 80 bunkers zien op Walcheren. Bij het Bunkermuseum in Zoutelande leer je meer over de bunkers van Walcheren. Westkapelle werd door de geallieerden opzettelijk gebombardeerd om de bezetter te verjagen. Dijk- en Oorlogsmuseum Het Polderhuis vertelt het verhaal van de bombardementen. Bekijk hier de Bunkerroute!
Zeeuws – Vlaanderen
Een absolute tip is om een dag naar Zeeuws – Vlaanderen toe te gaan. U kunt hier komen door met de fiets naar Vlissingen te gaan en hier met de veerboot over te varen naar Breskens.
De Zwinroute gaat 31 kilometer langs het unieke natuurgebied het Zwin in West-Zeeuws-Vlaanderen. Het Zwin was ooit een zeearm. Die verzandde en er ontstond een gebied van kreken, geulen en schorren. Tip: ga bij knooppunt 29 de dijk op richting knooppunt 45, daar vindt je weids uitzicht over het natuurgebied. Je fietst ook langs onder meer De Verdronken Zwarte Polder en kustplaats Cadzand-Bad. Ook kom je door vestingstad Sluis. Bekijk hier de Zwinroute!
Een andere fietsroute langs de West-Zeeuws-Vlaamse kust is de Panoramaroute. De fietsroute is 39 kilometer en volgt het kustfietspad. Je kijkt uit over de Westerschelde en de Noordzee. Onderweg kom je ook langs het Zwin. Je doorkruist ook het nieuwe natuurgebied Waterdunen en je komt door dorpen als Breskens en Retranchement. Bekijk hier de Panoramaroute!
Schouwen – Duiveland
De Watersnoodroute is 61 kilometer lang en brengt u langs verschillende dorpen op Schouwen-Duiveland. De fietsroute herinnert aan de watersnoodramp van 1953. In de nacht van 1 februari begaven de dijken het tijdens een extreme storm. Deze fietstocht is ook leuk om te combineren met een bezoek aan het Watersnoodmuseum. Bekijk hier de Watersnoodroute!
Zuid – Beveland
Dat Zuid-Beveland, na de Betuwe, de grootste fruitteeltregio is van ons land, is zeker terug te zien in de uitgestrekte boomgaarden die je hier tegenkomt. Van appels tot peren en zelfs zwarte bessen worden hier in overvloed geoogst. In deze periode staan de fruitbomen prachtig in bloei, hoe leuk is het om deze bloemenweelde te bewonderen vanaf de fiets? Bekijk hier de fruitbloesem fietsroute! Deze route is 50km en kan het beste in het voorjaar gereden worden als de fruitbomen in bloei staan.

Wandelen
Walcheren
Zoutelande
Deze wandeling van ongeveer 10 km gaat door Zoutelande, over de hoogste duinen van Nederland en door de bossen bij Dishoeklangs sporen van de tweede wereld oorlog.
Bij Groot-Valkenisse liggen de toppen ruim 46 meter boven NAP! Vanaf het duinpad heb je een grandioos uitzicht over Walcheren en de Westerschelde. Nergens anders komen de schepen zo dicht langs de kust dan hier, tussen Zoutelande en Vlissingen. Aan de andere kant kijk je uit over een kleurrijk patroon van akkers en weilanden, onderbroken door dorpen met spitse kerktorens. Je wandelt door het bos terug naar Zoutelande. Onderweg stuit je op een tankversperring en enkele bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Wil je een kijkje nemen tussen de betonnen muren? Bezoek dan het Bunkermuseum!
Domburg
Deze route (9,5 km) voert je door De Manteling, een smalle bosstrook langs de noordkust van Walcheren. De bomen zijn er vergroeid door de ruige zeewind. Je wandelt door kunstenaarsdorp Domburg en langs statige buitenplaatsen.
Russische vorsten en Duitse prinsen kwamen een eeuw geleden in Domburg pootjebaden. In hun spoor volgden beroemde schilders, zoals Toorop en Mondriaan. Wandel langs het chique badpaviljoen en proef de grandeur van het verleden!
Vanaf Domburg slingert de route door De Manteling. In de beschutting van dit bos lieten rijke stadsmensen in de 17e eeuw hun buitenplaatsen bouwen. Je passeert een middeleeuws kasteel en Terra Maris, hét museum over natuur en landschap in Zeeland.
Veere
Ontdek de bijzondere sfeer van Veere, stad aan het Veerse Meer! De historische straten getuigen van een rijk verleden. Met deze route (3,3 of 3,5 km) wandel je langs de hoogtepunten uit de geschiedenis.
Op de Kaai heerst gezelligheid, aan wal én op het water. De bijzondere panden vertellen elk hun eigen verhaal. Let eens op de inscripties, gevelstenen en huisnamen en je doet leuke ontdekkingen!
Onderweg passeer je de oudste herberg van Nederland: de Campveerse Toren. Willem van Oranje kwam hier al dineren! Ook stuit je op sporen van de Schotten, wil je weten hoe dat zit? Breng dan een bezoek aan de Veerse Musea…
Schouwen – Duiveland
Zierikzee
Zierikzee prijkt bovenaan de lijst met monumentensteden. Je dwaalt er langs fraaie gevels, historische stadspoorten en ophaalbruggen. Met deze stadsontdekkingstocht (5 km) wandel je in de voetsporen van patriciërs en piraten.
In de 14e eeuw vonden koopvaardijschepen hun weg over de Gouwe; ze brachten veel welvaart mee. Rijke kooplui (patriciërs) lieten langs de kade van Zierikzee statige huizen bouwen. Maar door verzanding van de haven keerde het tij…
De schatten uit het verleden zijn gelukkig niet verloren gegaan. Zierikzee telt maar liefst 570 monumenten. De Dikke Toren steekt met 62 meter overal bovenuit. Je kan deze kolos ook beklimmen voor een schitterend uitzicht over de stad!
Zeeuws – Vlaanderen
Cadzand – Bad
Deze wandelroute brengt je van Cadzand-Bad naar Retranchement, onderweg passeer je Natuurgebied het Zwin. De wandeling gaat gedeeltelijk over onverharde wegen, goede schoenen worden aangeraden. Voor het observeren van vogels in natuurgebied Het Zwin of in de nabijgelegen polders is het handig een verrekijker mee te nemen.
De gemoedelijke badplaats Cadzand-Bad heeft als buren Het Zwin, Cadzand-Dorp en Retranchement. Het Zwin was in de 18de eeuw een machtige zeearm met aan de oever een reeks stadjes waar volop handel werd gedreven. Het Zwin is nu bekend om zijn prachtige flora en fauna. Een andere sensatie in de omgeving van Cadzand en Retranchement is het vinden van een eeuwenoude haaientand. Bij elke omwoeling van het zand komen er weer een aantal naar boven.
Iets landinwaarts ligt Cadzand-Dorp. Een nog goed herkenbaar middeleeuws ringdorp met in het midden de gotische kerk uit de 14e eeuw. Cadzand-Dorp is één van 6 plaatsen op de wereld waar de vredesvlam eeuwig brandt.
Retranchement is het meest zuidwestelijke kustdorp van Nederland. Het is in 1604 gesticht door Prins Maurits met het doel de aanvallers vanaf het Zwin te weren. De authentieke aarden vestingwallen met het Fort Nassau zijn zeker de moeite waard.

DELTA- EN PARAVLIEGEN
Zoutelande is voor delta- en paravliegers al jaren een geliefde plek. Dat komt doordat de duinen van Zoutelande tot een van de hoogste van Nederland behoren. Hierdoor zijn deze duinen zeer geschikt voor deze sporten om te gebruiken als startpunt. In Zoutelande is dan ook een officiële vliegplaats gecreëerd.

GOLFEN
De ultieme manier om te ontspannen! Geniet van de lichaamsbeweging in de frisse lucht en onderhoud tegelijkertijd uw sociale contacten. Er zijn verschillende golfbanen in Zeeland:
DOMBURG GOLF CLUB (DOMBURG)
De Domburgse golfbaan werd ontworpen door golfprofessional E.C. Warren en geopend in 1914. De huidige baan ligt nog steeds op dezelfde plaats en is daarmee een van de oudste van Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de baan, waarop de Duitsers bunkers en luchtafweergeschut hadden gebouwd, in 1944 door de geallieerden gebombardeerd. De bomkraters zijn duidelijk zichtbaar vanuit de lucht. Deze werden geïntegreerd in het ontwerp van de landingsbaan en worden vaak gebruikt als grasbunkers. In 1955 werd de landingsbaan heropend. In de afgelopen jaren is de cursus aangepast aan de eisen van de tijd met de hulp van cursusarchitect Alan Rijks. De ligging in de duinen met uitzicht op zee maakt van de Domburg een echte “links” baan. Wind en rough zorgen vaak voor een uitdagende ronde.
DE ZEEUWSCHE (MIDDELBURG)
Deze prachtige baan, ontworpen door golfbaanarchitect Bruno Steensels, is uitdagend en heeft uitstekende greens.
De Zeeuwsche is zeker een bezoek waard voor alle golfers. De Zeeuwsche golfbaan heeft een unieke
unieke driving range waar u zowel in het water als op het gras kunt afslaan, en een putting green waar u in alle rust kunt oefenen.
DE GOESE GOLF (Goes)
De 18-holes championship course van De Goese Golf is een parkachtige baan met een lengte van 6.269 meter en een par 72, die een prachtig uitzicht biedt op het Zeeuwse landschap. De 9-holes par 3 baan is niet alleen 725 meter lang, maar heeft ook twee waterpartijen en diverse bunkers, waardoor het een uitdaging is voor zowel beginnende als ervaren golfers.
